Cultură și tradiții

Codul bunelor maniere rămâne în vigoare și în 2023, chiar dacă pare a fi uitat sau neglijat de majoritatea celor dintre noi. Acest cod diferă mult de la continent la continent, unele etichete le poți învăța din cărți sau articole, altele nu le poți învăța decât aflându-te printre localnici.

Astăzi vorbim de eticheta de bază a Asiei de Sud Est, având și ea varietățile sale de la țară la țară, multe dintre lucruri însă rămânând sacre oriunde nu te-ai afla.

sursă: arhivă personală
  • Capul, mâinele și picioarele – cele mai importante de reținut

Capul este considerat cea mai sacră parte a corpului, așa că atingerea capului cuiva este foarte jignitoare. Mulți localnici cred că „kwan” – forța spirituală a vieții – se află în cap, de aia chiar și un gest prietenos cum ar fi zburlirea părului unui copil, nu este deloc acceptabil.

La polul opus se află picioarele, care este considerată cea mai puțin sacră și cea mai murdară parte a corpului. Picioarele nu trebuie folosite pentru a arăta spre cineva sau ceva și este obligatoriu să te descalți la intrarea oricărui templu, inclusiv și în unele clădiri sau magazine (în special în Thailanda, Indonezia și Cambodia)

La fel ca și picioarele, mâna stângă este considerată necurată (în majoritatea zonelor rurale nu există hârtie igienică și localnicii folosesc mâna stângă pentru a se spăla), iar din acest motiv toată lumea folosește doar mâna dreaptă pentru a primi, oferi, mânca, pentru a se saluta și per general pentru orice activitate manuală. De-asemenea, la fel ca și la noi, este considerat nepoliticos să arăți cu degetul spre o persoană sau un lucru.

  • Familia regală

Dacă ai mai călătorit în Thailanda, probabil ai observat portretele familiei regale peste tot, inclusiv în cele mai simple tarabe de pe marginea străzii. Localnicii sunt practic obligați prin lege să atârne aceste tablouri pe pereți, dar acesta-i alt subiect. În linii generale, familia regală este foarte respectată, iar orice insultă sau glumă la adresa ei sunt considere infracțiuni grave. Cel mai bine este să nu vorbești deloc despre familia regală, în special despre rege, pentru a evita posibilitatea unui conflict.

  • Gesturi de afecțiune

În timp ce ținutul de mână este în general considerat acceptabil în unele zone precum Bangkok sau Singapore, manifestările publice de afecțiune, cum ar fi sărutările sau îmbrățișările, sunt văzute de prost gust și chiar intimidant, în mod special în țările predominant musulmane, cum ar fi Malaezia și Indonezia.

sursă: arhivă personală
  • Gesturi de salutări și plecăciuni

O practică obișnuită este de a începe salutul cu o ușoară plecăciune, o mișcare a capului sau o strângere de mână ușoară, în funcție de context și de nivelul de familiaritate.

În Thailanda i se zice Wai, în Cambodia Sampeah, în Laos Nop, iar în Indonezia și Malaysia Salam – un alt salut tradițional și puternic înrădăcinat în cultura asiatică. Acesta reprezintă apăsarea palmelor împreună în fața pieptului, cu degetele întinse și aplecarea ușoară a capului. Poziționarea mâinilor poate varia, vârful degetelor atingând bărbia, nasul sau fruntea, în funcție de nivelul de respect sau de formalitate.

sursă: arhivă personală
  • Poze localnicilor

Trăind în Era digitală, scoatem telefonul și facem poze de fiecare dată când vedem ceva frumos sau cel puțin, interesant și diferit de ce am văzut până acum. Șansele sunt mari să vezi aceste lucruri sau activități în Asia, de la modul cum mănâncă oamenii pe la tarabe până la cum se roagă femeile îngenuncheate în fața călugărilor în mijlocul străzii.

O regulă universal valabilă atunci când îți dorești să faci poze altcuiva, este să întrebi dacă persoana este de-acord și dacă nu deranjezi. Din propria experiența am văzut cât de mult au obosit localnicii să fie pozați de turiști într-un mod agresiv și nepoliticos, iar nu o dată mi s-a întâmplat să vreau să filmez ceva și înainte ca să întreb dacă e ok, ei deja să își acopere fața cu mâinile. Localnicii sunt deschiși la poze dacă înainte de asta măcar le zâmbești și îi saluți, iar la sfârșit un simplu mulțumesc în limba lor este mai mult decât suficient!

Haideți să îmbrățisăm puterea etichetei în timp ce explorăm tărâmurile asiatice și nu numai, astfel reducem diferențele și șocul cultural, cream legături cu oamenii altfel decât din postura de turist tradițional și lăsăm în urma noastră un impact aka un zâmbet sincer sau un salut cu palmele împreunate:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe aceeași temă