Cultură și tradiții

Participarea la festivaluri și ceremonii reprezintă un aspect important în a înțelege cultura și credințele locale din Asia de Sud-Est. Aceste evenimente oferă o perspectivă unică asupra obiceiurilor și tradițiilor începând de la mâncare, îmbrăcăminte și muzică, oferind călătorilor ocazia de a se conecta cu localnicii și regiunea pe care o explorează la un nivel mult mai profund.

Este interesant să citești istoria unui loc și să privești în detaliu un templu sau să te plimbi pe culoarele unui muzeu, ne mai vorbind de cât de relaxant este să explorezi natura și să te bucuri de plajele destinațiilor tropice. Dar ați planifica călătoria combinând lucrurile menționate anterior, plus a lua parte la ceremonii religioase și festivaluri locale, toate astea la un loc îți pot oferi un cu totul alt spectru de emoții și povești ne mai întâlnite până acum.

Mai jos găsești calendarul celor mai importante festivalurilor și ceremonii în Asia de Sud Est, așa încât să îți poți planifica de pe acum călătoria perfectă în cele mai mici detalii!

Thaipusam—Celebration Malaysia’s God of War (Malaysia) – 25 Ianuarie 2024

Acest festival nu este recomandat pentru cei slabi de inimă și printre turiști se consideră a fi unul dintre cele mai ‘șocante’ sărbători din Asia de Sud Est. Festivalul are loc în onoarea zeului hindus al războiului, Lordul Murugan, și este sărbătorit de hindușii din întreaga lume. Malaysia și Singapore sunt țările cu cea mai mare populație de hinduși, deci dacă te aflai în una din aceste două țări la sfârșit de ianuarie 2024, neapărat participă și tu la această sărbătoare. Sunt sigură că vei avea parte de o experiență pe care nu o vei uita prea curând!

Cu 48 de zile înainte de ziua celebrării, oamenii încep să se pregătească pentru Thaipusam prin rugăciune și post. În această perioadă, mulți oameni, în special nou-născuții, sunt rași în cap. Veți vedea multe cupluri care își duc nou-născuții pe scări pentru a-i mulțumi lui Murugan pentru că acesta le-a dăruit un copil în anul precedent.

Sursă: Kelvin Zyteng, Unsplash

Cea mai intensă parte a festivalului este „kavadi attam„, care se traduce prin „dansul poverii”. Credincioșii execută acte elaborate ca o demonstrație a devotamentului lor față de Lordul Murugan, inclusiv străpungându-și pielea sau limba cu țepușe, sau târând un car greu cu ajutorul unor cârlige metalice înfipte în carne. Vei vedea, de asemenea, mulți oameni care poartă un „kavadi” greu în jurul corpului în timp ce urcă spre peșteri. Atmosfera este intensă și, uneori, destul de înfricoșătoare, deoarece unii dintre devotați par a fi în transă în timp ce își îndeplinesc ritualurile. Chiar și așa, este o experiență pe care trebuie să o trăiești măcar o dată-n viață.

Anul Nou Chinezesc – 10 Februarie 2024

Chiar dacă călătoria ta nu e în China, asta nu te împiedică să participi la celebrarea Anului Nou Chinezesc, multe țări din regiunea Asiei fiind populate de sute de comunități chinezești. Poți avea parte de o experiență autentică de celebrare a revelionului chinezesc în orașe precum Bangkok, Kuala Lumpur sau Bali, dar după părerea mea, Singapore este destinația perfectă pentru a putea avea parte de această experiență aproape identică cu experiența pe care ai avea-o în China. Acest lucru se datorează faptului că 75% din locuitorii din Singapore sunt chinezi, iar mandarina este una dintre cele 4 limbi oficiale ale țării. Străzile, în special regiunea Chinatown, sunt o explozie de culoare, focuri de artificii, decorațiuni ale zodiacului chinezesc, felinare roșii, festivale tradiționale, ceremonii și spectacole cu nelipsitul dans a dragonului, dar și a celorlalte animale ale culturii chinezești.

Sursă: Lalitphat Phunchuang, Unsplash

Anul Nou Vietnamez – 10-12 Februarie 2024

Dacă însă te afli în Vietnam la început de februarie, atunci poți avea experiența a două revelioane în același timp – cel chinez și cel vietnamez, în rândul localnicilor numindu-se și Tet. În timp ce Anul Nou Chinezesc este majoritar sărbătorit în Hanoi și Ho Chi Minh, Tet este o sărbătoare publică, celebrată în toată țara. Este perioada perfectă pentru a înțelege mai bine viața și credințele localnicilor, de la bucatele tradiționale pregătite anume în această zi, rugăciunile de la Pagode, artificii, spectacole și până la cum sunt decorate străzile și casele oamenilor. În noaptea dintre ani, toți ies pe străzi și fac cât mai mult zgomot posibil, folosind tobe, artificii, petarde, gonguri și orice alt instrument zgomotos pe care îl găsesc pentru a alunga spiritele rele care ar putea să mai dea târcoale în noul an.

Sursă: Vinh Thang, Unsplash

Nyepi – Bali, 22 martie 2024

La acest festival nu vei auzi nici o muzică, nici un spectacol sau ritual, nici râsete sau vorbele oamenilor de pe stradă. De fapt, la acest festival unic din Bali, nu vei auzi absolut nimic! Nyepi este ziua anuală a tăcerii din Bali. Festivalul este unic în cultura hindusă din Bali și comemorează Anul Nou „Isakawarsa„.

Timp de 24 de ore, începând cu ora 6 dimineața, magazinele, restaurantele, barurile și chiar și aeroportul internațional din Bali sunt închise, oamenii își petrec ziua în tăcere, postind sau meditând. Străzile în mod normal pline de viață din Bali sunt total goale, în afară de câțiva oameni de securitate care se asigură că oamenii respectă regulile zilei.

Ideea festivalului este de a oferi timp unei reflecții personale și nici măcar turiștii nu sunt scutiți de restricții. Nimeni nu are voie pe plajă sau pe străzi și ți se recomandă să stai în interiorul camerei de hotel toată ziua. Destul de plictisitor pentru unii, dar o zi foarte importantă din punct de vedere cultural și spiritual. A doua zi după Nyepi, cunoscută sub numele de Ngembak Geni, este ziua oficială a Anului Nou balinez, iar oamenii se întorc pe străzi, dându-le din nou viață.

Sursă: Florian Giorgio, Unsplash

Songkran – festivalul apei în Thailanda & Anul Nou în Laos – 13-16 Apr 2024

Atât Songkran, cât și Anul Nou laoțian se sărbătoresc în același timp și au la bază aceiași activitate – stropirea cu apă. Stropirea însă ar fi un cuvânt mult prea blând, în realitate are loc cea mai mare bătaie cu apă din lume! De la copii până la bătrâni, toți ies în stradă înarmați cu pistoale de apă, furtunuri, găleți cu apă rece și chiar cu gheață de foarte multe ori. Acest festival sărbătorește sfârșitul sezonului uscat și curățirea de păcate din anul care tocmai a trecut. Pe timp de zi toată lumea se distrează cu muzică în aer liber și se udă din cap până-n picioare, iar seara se schimbă în haine curate și au loc ceremoniile religioase la templele budiste. Una din tradiții ar fi spălarea lui Buddha ca un ritual de curățare la început de an nou.

Chiar dacă martie-mai este o perioadă mai puțin favorabilă pentru cei ce vor să călătorească în nordul Thailandei și Laos (mai multe detalii am scris aici) , eu am savurat din plin acest festival în Luang Prabang atunci când am locuit timp de o lună în 2023. A fost o nebunie totală pe care nu am mai trăit-o și pe care o recomand la toți cel puțin o dată-n viață! (sursă poze: arhivă personală)

Loy Krathong & Yi Peng – 15-16 Nov 2024, Chiang Mai, Thailanda

Atât Loy Krathong, cât și Yi Peng sunt două festivaluri de lampioane thailandeze. De-obicei ambele ceremonii au loc în fiecare noiembrie de lună plină, Loy Krathong fiind sărbătorit la nivel național, în timp ce Yi Peng este sărbătorit doar în nordul Thailandei. Diferența dintre aceste două festivaluri sunt tipul de felinare folosite și legenda din spatele acestora.

Chiang Mai este singurul oraș din Thailanda în care poți să te bucurați și să celebrezi ambele festivaluri în aceeași zi.

Sursă: Jenny Le, Unsplash

Loi Krathong reprezintă festivalul felinarelor de apă și este mai puțin cunoscut turiștilor, dar foarte important pentru toți localnicii, așa cum a spus și o localnică thailandeză: acesta este modul nostru de a ne cere scuze pentru tot ce facem râului în restul anului. Felinarele, cunoscute și sub numele de krathongs, au la bază fie tulpina unui bananier, fie o pâine coaptă, acoperită cu frunze și împodobite cu flori și ghirlande. O lumânare și un băț de tămâie sunt amplasate în mijloc și aprinse înainte ca felinarul să fie dat drumul pe apă. Localnicii mai pun pe bărci șuvițe de păr, fotografii vechi sau notițe, într-un act simbolic de eliberare a unei părți din trecutul lor, pe care vor să o depășească.

Yi Peng este cunoscut pentru sutele de lampioane lansate pe cer, în thailandeză numindu-se și khom loi. Un khom loi este confecționat din hârtie de țesut subțire cu o bază încrucișată, care susține o sursă de căldură din ceară. De la mic la mare, inclusiv călugării, scriu o dorință pe partea exterioară a felinarului și urmăresc felinarul până când dispare din vedere pentru mai mult noroc și prosperitate în anul ce urmează, dar și pentru a se elibera de toată energia negativa și suferința pe care o trimit în cer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe aceeași temă