Cele mai ciudate cafele pe care le-am încercat în Vietnam

Gastronomie

Prima imagine pe care o aveam în minte atunci când auzeam de Vietnam erau plantațiile de orez și munții glorioși din nordul țării. Abia când am început să conturăm itinerariul de două luni, aflasem că țara mai e și foarte renumită pentru cafeaua sa, după ce coloniile franceze au importat boabele de cafea în 1857. Mai mult decât atât, Vietnam este la moment a 2-lea cel mai mare exportator de cafea din lume, după Brazilia.

Iubitul meu nu își bea cafeaua decât dacă e un espresso mic, cât mai tare, fără lapte și fără zahăr. Nu îl încântă nebuniile de latte cu scorțișoară sau băuturile de la Starbucks. Iar dacă faceți și voi parte din categoria asta de oameni, Vietnam ar putea fi locul perfect. Uneori cafeaua a fost prea puternică chiar și pentru el, asta pentru că aici se folosesc doar boabe de cafea robusta, ele având de două ori mai multă cafeină decât arabica. Un singur shot te ține alert o zi întreagă.

Eu însă pot să-mi încep dimineața și fără cafea (sunt prietena aia ciudată ar spune unii), dar recunosc că mă tentează uneori să o savurez în liniște. Și nu îmi beau cafeaua decât dacă am lapte, miere, o prăjitură bună sau orice ce ar face-o un pic mai interesantă. Ei bine, și pentru categoria mea de oameni, Vietnam poate deveni locul perfect. Și asta-i pentru că localnicii au făcut ce-au făcut în ultimele 2 secole și au inventat cafeaua cu gălbenuș de ouă, cafeaua cu sare, cafeaua cu banană, cu unt … say what?

Tărâmul explorării a început pentru noi în Ha Noi, orașul în care găsești tot ce vrei și ce nu vrei, de la multitudinea de localuri cu tematici specifice (războiul din Vietnam, comunism, Harry Potter, colonizarea franceză, etc) până la cele mai ascunse stradele în care poți intra practic în casa omului și să guști din cel mai bun Phở, supa incomparabilă tradițional vietnameză.

Dar hai să vă povestesc ce nebunii de cafele am încercat nu doar în capitală, dar și în restul țării.

Cafea cu gălbenuș de ou sau Ca phe trung

Aceasta este, fără îndoială, cea mai faimoasă creație de cafea din Hanoi și crede-mă că e mai gustoasă decât sună la prima vedere (eram și eu destul de sceptică la început). Practic bați un gălbenuș de ou cu lapte condensat aproximativ 10 minute până obții acea textură cremoasă și aerisită, iar mai apoi o torni încet peste un espresso fierbinte sau rece cu gheață, după gustul fiecăruia. Ciudată combinație la prima vedere, dar nu mai e așa ciudată după ce o guști prima dată. Mi s-a asociat fix cu gustul unui tiramisu, acest desert având și el la bază cafea și cremă bătută din gălbenuș de ou.

Sursă: arhivă personală (cafea cu gălbenuș de ou)

Ca Phe Trung sau Egg coffee o poți găsi aproape oriunde în Hanoi și nu numai, dar pentru o experiență mai autentică, recomand cafenelele Cafe Dinh sau Cafe Giang din capitală. Nu arată cel mai modern sau plăcut estetic, dar compensează cu istoria pe care o au în spate și cafeaua excelentă pregătită după aceiași rețetă de aproape un secol.

Amândouă aparțin familiei Giang, Nguyen Van Giang fiind prima persoană care a inventat această combinație în 1946, atunci când lucra ca și bucătar la hotelul Sofitel din Hanoi. Laptele proaspăt și cel condensat fiind foarte scump pe timp de război, Giang venise cu ideea de a înlocui acest ingredient cu ouă bătute cu zahăr. Există o mulțime de variații și combinații la moment, dar familia Giang se mândrește cu secretele sale transmise din generație în generație și succesul pe care le au cafenelele sale până în ziua de azi.

Cafea cu sare sau Ca Phe Muoi

O altă ciudățenie ar spune mulți și la fel ca în cazul cafelei cu gălbenuș de ouă, e mai gustoasă decât sună la prima vedere 🙂 Nu se cunoaște originea cafelei cu exactitate, dar legenda spune că soția unui tânăr pescar din Hue i-a pregătit acestuia cafeaua dimineața, iar de emoții, fiind proaspăt căsătoriți, a adăugat în cafea sare în loc de zahăr. Ca să nu o supere, el lăudase cafeaua atât de mult încât ea a continuat să o pregătească astfel pentru tot restul vieții lor. Hue a rămas orașul de baștină pentru cafeaua cu sare, noi însă am tot încercat-o peste tot în Vietnam, cam atât de tare ne-am îndrăgostit de ea (mai mult decât cafeaua cu gălbenuș de ou).

Nu se știe dacă soția pescarului a continuat să adauge DOAR sare în cafeaua acestuia, însă rețetele de acum conțin atât lapte condensat, cât și lapte fermentat. Deci nu asocia strict gustul de cafea cu gustul de sare, că nu e chiar așa.

Sursă: arhivă personală (cafea cu sare)

Pentru cea mai tradițională și autentică experiență, vei primi inițial o ceașcă cu frișcă sărată și lapte condensat, iar deasupra vei avea un phin, un dispozitiv-filtru din oțel inoxidabil prin care cafeaua se filtrează și picură în ceașcă. Vei găsi însă și numeroase cafele cu sare servite folosind shot-uri de espresso în loc de cafea filtrată.

Localnicii iubesc să mai adauge și gheață, dar atât cald, cât și rece, gustul nu se poate compara cu nimic altceva. De fapt, dacă ar fi să-i găsesc o asemănare, ar fi gustul devenit trendy în ultimii ani – caramel sărat. E același contrast de dulce-sărat care, recunosc, crează dependență 🙂

Dacă ești în Hue, cea mai faimoasă cafenea e Ca Phe Muoi de lângă citadelă sau de pe strada Nguyen Luong Bang, ambele deținute de aceiași familie.

Dacă ești în Hanoi, recomandarea mea ar fi Neo Cafe sau Salt Mate, dar adevărul e că vei găsi cafea bună oriunde te-ai duce. Vietnamezii, spre inițiala mea surprindere, chiar se pricep în ale toate ce țin de industria cafelei, de la poveste până la măcinarea boabelor și rețete.

 

 

Avocado espresso sau Sinh tố bơ cà phê 

Sursă: arhivă personală

Chiar dacă avocado nu provine din Vietnam, este des întrebuințat la deserturile tradiționale, astfel vei găsi tot felul de înghețate pregătite cu avocado proaspete, smoothie-uri, supe cremă și … surprinzător sau poate nu chiar deja, cafea 🙂 Vietnamezii sunt de regulă niște persoane foarte relaxate și nu se complică mult, asta au făcut și când au inventat cafeaua cu avocado. Au dat prin mixer niște avocado până au obținut acea textură cremoasă, au adăugat faimosul lapte condensat sau lapte de cocos, iar la sfârșit un shot de espresso. Voila! Unele localuri îți vor servi shot-ul de espresso alături așa încât să îl poți torna singur, în unele locuri vei prima băutura gata pregătită, iar în altele vei primi și înghețată peste!

Cafelele Smoothie (banană, cocos sau oricare alt fruct)

Tot la categoria cafele-smoothie, găsești în Vietnam aproape orice fruct mixat, amestecat cu lapte condensat și cafea peste. Am încercat cafea cu banană la Loading T café în Hanoi și recunosc că nu m-a dat pe spate, pentru că simți mai mult gustul de banană și frișcă decât cafeaua propriu zisă, dar îți recomand să vizitezi acest local doar pentru clădirea în care se află acesta. Este o clădire absolut superbă de pe timpul colonialismului francez și au reușit să-i păstreze autenticitatea în cele mai mici detalii. Am fost de câteva ori acolo doar pentru atmosferă și poze 🙂 Tot acolo, dar și în alte orașe din Vietnam am încercat cafeaua cu iaurt sau Cà Phê Sữa Chua care are la bază aceleași ingrediente: iaurt, lapte condensat sau lapte de cocos și shot-uri de robusta espresso.

Cafea cu cărbune activat

Sursă: arhivă personală (cafea cu cărbune activat)
Sursă: arhivă personală (cafea cu cuburi de cafea înghețată)

Această cafea nu o vei găsi atât de ușor, de fapt n-am găsit-o niciunde în afară de orașul Hội An pe care de altfel îl recomand cu toată dragostea să-l vizitezi dacă ai ocazia. I se mai zice și orașul lampioanelor – e mic, cochet, plin de lumini și lampioane în orice perioadă a anului (noaptea e de poveste!) și e protejat de patrimoniul UNESCO din anul 1999.

În Hội An am gustat pentru prima dată cafea cu cărbune activat sau în engleză charcoal coffee la cafeneaua The Espresso Station. Simți gustul de cafea, dar și textura nisipoasă. Îți rămâne praf de cărbune printre dinți și poate nu e cea mai frumoasă imagine, dar se merită experiența cu siguranță! Spune-mi tu mie unde ai mai încercat vreodată așa ceva? Tot aici iubitul meu și-a comandat cuburi de cafea înghețată. Eram după o lună în Vietnam și nu-l mai speria cafeaua lor puternică, așa că de ce să îți comanzi cafea cu gheață, când poți să îți comanzi cafea cu cuburi de cafea înghețată? 🙂

Important de menționat: majoritatea cafenelelor din Vietnam nu servesc mâncare, vei găsi uneori doar câteva croissante și la siiiigur găsești semințe de floarea soarelui. Da, și în cele mai luxoase cafenele vei găsi semințe de floarea soarelui ca și snack la cafea sau oricare altă băutură. O să-i vezi pe localnici ronțăind semințe și savurând cafea peste tot și dacă vrei să te bucuri de o experiență cât mai autentică – mănâncă bine înainte de a te duce la o cafenea, iar o dată ce ajungi acolo, i-ai ca și exemplu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pe aceeași temă